• Slide #1 (Headerslider)

  • Slide #2 (Headerslider)

  • Slide #3 (Headerslider)

  • Slide #4 (Headerslider)

  • Slide #5 (Headerslider)

  • Slide #6 (Headerslider)

  • Slide #7 (Headerslider)

  • Slide #8 (Headerslider)

Zuidwestelijk Noorwegen

Het landschappelijk fraaie Sogn en Fjordane

Geiranger
Het Werelderfgoedgebied bestaat uit twee deelgebieden: de Geirangerfjord en de Nærøyfjord met omgeving. In totaal strekt het gebied zich uit over 1227 km², waarvan 107 km² zee. Veel mensen zien deze beide fjorden als symbool voor Noorwegen – als wereldwijd bekend land van fjorden. Aan deze fjorden is het waarschijnlijk te danken dat het Noorse woord „fjord” internationaal gangbaar is!

Fjorden behoren tot de meest dramatische en spectaculaire landschappen ter wereld. In de natuurwetenschappen worden de Geiranger- en Nærøyfjord als klassieke voorbeelden beschouwd van dit type landschap. Het gebied wordt gekenmerkt door een veelzijdige rijkdom aan natuur - met grote hoogteverschillen en korte afstanden tussen zee en hooggebergte. De natuurlijke geologische processen die tot de vorming en verdere ontwikkeling van de fjorden hebben geleid, zijn niet beïnvloed door mensen of technische ingrepen. In het werelderfgoedgebied is de mens te gast in de natuur - gedraag u daarom netjes!

Gamle strynefjellsveg
Een meer dan 100 jaar oud meesterwerk van wegenbouw slingert zich door het berg- en fjordenlandschap van Grotli over de Strynefjell naar Videseter. Van oudsher is het bergdorp Skjåk verbonden met Stryn aan de fjord via paden die door lastdieren en rijpaarden zijn uitgetrapt. De last die meegetorst moest worden, was zwaar en het transport tijdrovend. In 1882 werd besloten tot de bouw van een weg van Hjelle naar Grotli over de Strynefjell. Het enthousiasme was groot toen de eerste wagens in 1894 over de bergpas rolden. In 1978 werd een nieuw, dankzij drie tunnels het hele jaar door begaanbaar traject geopend voor het verkeer. Het beroemde uitzicht krijgt u echter alleen vanaf de oude, "gamle" weg. Hier vindt u overal ongerepte natuur, de oostzijde van het gebergte wordt gekenmerkt door in de ijstijd rondgeslepen rotsen, aan de westzijde overheersen de steile berghellingen en spitse toppen.
Gamle Strynefjellsvegen is in de winter dicht en pas vanaf juni begaanbaar. Nog tot in de 50-er jaren werd de straat in het voorjaar met de hand van sneeuw ontdaan. 200 man wierpen de sneeuw tot metershoge muren op. Tegenwoordig worden sneeuwruimers ingezet die de weg binnen enkele dagen vrijmaken. In Tystigen is skiën tot laat in de zomer mogelijk. De late zomer en de herfst vormen het seizoen voor de wandelaars. Ook fietsers komen hier aan hun trekken. De Nationale Touristenroute Gamle Strynefjellsvegen tussen Grotli en Videseter is 27 km lang.

Uw motorhotel in het Strynefjell-gebergte: Hotel Videseter

Bron: www.visitnorway.com